Pateikite man pavyzdį Kelionė po Kiniją:: Kelionė į Kiniją - BENDRAVIMAS SU KINAIS

2008 m. gegužės 10 d., šeštadienis

Kelionė į Kiniją - BENDRAVIMAS SU KINAIS



Šaltinis: http://www.kligys.com

BENDRAVIMAS SU KINAIS

Mąsčiau aš truputuką apie savo elgesį-bendravimą su kinais ir suskirsčiau jį į tris etapus:
-I- Pirmomis dienomis kinus traktavau (gražus žodis) kaip europiečius. Todėl jų įžūlūs žvilgsniai, nepageidautinas elgesys suformavo nuomonę, jog kinai yra baisiai nemandagūs ir grubūs.
-II- Antra stadija išplaukė iš pirmosios – pradėjau iš eilės visus kinus naglai ignoruoti, t.y. gatvėje ar turguje paprasčiausiai nereaguodavau į bet kokius bandymus atkreipti mano demesį.
-III- Treičioji stadija susiformavo, deja, tik paskutinėmis kelionės dienomis. Tada jau išmokau filtruoti žmones, kuriems tiesiog būtų nuoširdžiai malonu nusišypsoti jiems pasakius paprastą (ir įkyrų) "HELLO". Nuo tada man ta tauta tapo vis mažiau ir mažiau nekultūringa ir grubi. Taip yra ir dėl to, kad ir pats tampi kaip Jie (spjaudai į pakelę karts nuo karto, žiovauji neužsidengęs ranka).

Toks jausmas, jog kinai mano jog angliškas žodis HELLO yra universalus. Jei nieko daugiau nemoka, tai norėdami bet ką pasakyti užsieniečiui rėkia HELLO HELLO! Eini pro šalį kokios nors parduotuvės, tai šaukia iš tolo "hello, hello!". Užeini į vidų parduotuvėlės, gudresnis prekeivis stengiasi būti kuo geresnis ir sako "luka luka... luka luka" (reikia suprasti “look look” – “pažiūrėk pažiūrėk”). Kartais pamatai kokį menkniekį. Tarkim mažą dėžutę. Paimi, pavartai. Padedi į vietą. Tai po kelių minučių pardavėjas prišoka su kitokia dėžute, kiša tau po nosim ir vėl lemena "luka luka luka...". Jei paprastas žmogelis, tai bekišdamas Tą Kitokią Dėžutę sako "helou helou helou". Sprask, “pažiūrėk ir nupirk, pažiūrėk ir nupirk”. Palinguodamas galva duodi jam suprasti kad Ta Dėžutė tavęs visiškai nedomina, dairaisi visiškai į kitokius menkniekius, tačiau prekeivis neužilgo prisistato su Naujo Tipo Dėžute. Šį kartą ta dėžutė didesnė ir su kokiais nors ornamentais. Ir vėl girdi "luka luka luka". Ir taip kol neišeini iš parduotuvės, tik ir kiša tau po nosim įvairiausias dėžutes su vis nauju "luka luka". Kai prisimeni, kad užsukai į parduotuvėle Visai Ne Dėžutės nusipirkti, tai užsiknisi truputuką ir eini pas kitą prekeivį. Bet neverta nusigąsti. Prie visų tų "luka luka", "helou, luka" kažkaip labai greit pripranti. Jei tiksliau, paprasčiausiai ignoruoji Juos Visus. Ta stadija tiek pavojinga, nes joje užsilikus, atostogos Kinijoje gali palikti labai blogą įspūdį. Tenka patreniruoti save, kol atsirenki ką ignoruoti ir ko ne. Su kuo būti grubiu ir kam šypsotis. Kam pasakyti toki patį "Hello" ir kam parodyti liežuvį...

Komentarų nėra: