Pateikite man pavyzdį Kelionė po Kiniją:: Kinija - Geltonasis kalnas

2009 m. birželio 4 d., ketvirtadienis

Kinija - Geltonasis kalnas


Lankant geltonąjį kalną tarsi įžengiama į kinų paveikslą su stačiomis uolomis ir gumbuotais medžiais.

Kinijos Geltonąjį kalną drąsiai galima vadinti kraštovaizdžiu iš fantazijos pasaulio. Vertikalios uo lų sienos išnyra iš minkštos rūko ir debesų skraistės. Visur matyti išstypusios pušys, išlinkusios iš mažai įtikėtinų vietų kraštuose ir plyšiuose, - jos nekreipia dėmesio į traukos jėgą tarsi cirko akrobatės. Toks jausmas, tarsi būtų atgijęs kinų paveikslas, kuriame dailininkas nieko nuo savęs nėra pridėjęs.
Geltonasis kalnas (Huan Šanas) stūkso į pietus nuo Jangdzės upės, kur ji daro paskutinį didelį lanką žemuma jūros link. Šį kalną sudaro ne viena viršūnė, 0 72 viršukalnių grupė. Aukščiausios trys iškilusios daugiau kaip 1800 m: tai Lianhua Feng (Lotoso viršūnė), Guangming Ding (Ryškioji viršūnė) ir Tiandu Feng (Dangiškoji viršūnė). 

Granito bokšteliai
Visos viršūnės yra iš granito, kuris susikristalizavo iš susilydžiusių uolienų giliai po žeme, kol iškilo į paviršių. Keletą granitų luitų paveikė oras, o erozija kietoje uoloje paliko didžiules uolų nuolaužas ir aukštus bokštelius.
Kinų poetai ir dailininkai išskyrė keturias didžiausias Geltonojo kalno grožybes. Pirma - uolos ir kalno viršūnės. Antra - panašios į statulas pušys, kai kurios 1000 metų senumo, trečia - karšti jėgas grąžinantys upeliai, kurių temperatūra visus metus būna 42 °C. Didžioji grožybė yra debesų jūra.
Debesys yra esminė šio kraštovaizdžio dalis, kasmet čia iškrinta vidutiniškai 2400 mm lietaus ir sniego. Ūkanų ir dulksnos debesys sukasi aplink viršūnes, jas tai uždengdami, tai vėl atidengdami, tarsi nepaliaujamai šokdami. Šimtai tūkstančių lankytojų, kurie kiekvieną vasarą užplūsta Geltonąjį kalną, atvyksta apsisaugoję lietpalčiais ir impregnuotomis striukėmis, nepralaidžiomis šalčiui, nes net vasarą temperatūra čia nepakyla aukščiau kaip 8 °C šilumos.
Sakoma, kad kiekvieno iš 1000 mln. Kinijos gyventojų tikslas yra nors kartą gyvenime aplankyti Geltonąjį kalną. Kruopščiai nužymėtais takais keliautojai nueina iki šventyklų, krioklių, vandens telkinių, tokių retų uolų dariniuose, ir pamato labai gerbtinas pušis. Kai kurie šių takų skirti drąsiems žmonėms. Norėdami pasiekti Dangiškąją viršūnę, keliautojai turi užlipti 1300 laiptelių ir laikydamiesi tik už grandinės pereiti Karpio Stuburą - mažiau negu vieno metro pločio briauną.
Kinijoje yra penki šventi kalnai, tačiau Geltonasis kalnas nėra vienas iš jų. Nepaisant to, jo grožis buvo garbinamas per amžius. Siu Siake, viduramžių Kinijos keliautojas, ypač jį pagerbė taip rašydamas: "Grįždami iš penkių šventųjų kalnų, nė vienas nenorėjome net pažvelgti į paprastą kalną; grįždami iš Geltonojo kalno, nė vienas nenorėjome net pažvelgti į penkis šventuosius kalnus".


Komentarų nėra: