Pateikite man pavyzdį Kelionė po Kiniją:: Kinojos Panda – naujas geriausias žmogaus draugas?

2009 m. gruodžio 15 d., antradienis

Kinojos Panda – naujas geriausias žmogaus draugas?

Kinijos mokslininkų atlikti išsamūs didžiųjų pandų genomo tyrimai parodė, kad šie baikštūs gyvūnai genetiškai yra labai panašūs į šunis, sekmadienį pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Pekino genomikos instituto mokslininkai didžiųjų pandų DNR sekvenavimą baigė praeitų metų spalį, tačiau visa šių žvėrių genomo struktūra buvo tik neseniai ištirta, nurodė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Tyrimai parodė, jog pagal genomą didžiosios pandos ir šunys yra labai panašūs“, - sakoma tame pranešime.

Tačiau šis tyrimas taip pat patvirtino daugumos mokslininkų nuomonę, jog didžiosios pandos priskirtinos prie lokinių šeimos.

Mokslininkų sudarytas išsamus genomo žemėlapis rodo, kad didžiosios pandos turi 21 chromosomų porą ir daugiau nei 20 tūkst. genų, praneša „Xinhua“.

„Tikimės, kad genomo žemėlapis padės genetiškai paaiškinti, kodėl didžiųjų pandų reprodukcinės galimybės tokios menkos, o mokslininkai padės joms susilaukti daugiau jauniklių“, - Kinijos valstybinė žiniasklaida anksčiau citavo Genomikos instituto tyrėją Wang Juną (Vang Dzuną).

Pasak Kinijos ekspertų, šiuo metu šalyje beliko apie 1 600 laukinių pandų. Šie žvėrys gyvena šalies pietvakarių regione.

Dar apie 200 didžiųjų pandų laikoma Kinijoje įkurtuose veisimo centruose.
Mokslininkai tikisi geriau suprasti, kodėl didžiosios pandos minta beveik vien bambukais. Manoma, kad ši ypatybė yra vienas iš pagrindinių veiksnių, trukdančių pandoms labiau paplisti ir prisitaikyti prie įvairesnių sąlygų.

Šaltinis: BNS

Komentarų nėra: